Blog

csapat szőlész kell egy csapat varga pincészet

Kell egy csapat! - Szőlészet

Az 5 részes sorozatunk célja, hogy bemutassuk a Varga Pincészet csapatát.

Kell egy csapat!

A vállalati irányítás tudományának legrégebbi közhelye, hogy a legfontosabb termelési tényező az ember. A szorgalmas, gondos és tehetséges ember. Ráadásul nem csak így önmagában, hanem ahogy mondani szoktuk: „kell egy csapat”.  Az persze más kérdés, hogy egy csapat gépezetének melyek a fontos és kevésbé fontos részei. 30 évvel ezelőtt, tevékenységünk hajnalán, a pincei borászok álltak az érdeklődés középpontjában, illetve az általuk végzett tevékenységek: a fejtések, a derítések, szűrések, érlelések, és az akkor legfontosabbnak tartott házasítás. Az ősrégi borászbölcsesség szerint: „pincemestert csak akkor szabad fölvenni, ha tud jobb bort felhozni a pincédből annál, mint amiket ott tárolsz”.

Aztán a pincei technológia fejlődését követően rájöttünk, hogy a borok sorsa nagyobb részben már a szőlőfeldolgozásnál és erjesztésnél eldőlhet, és sajnos főleg rossz irányba. Ezután a pincében már nem sok mindent lehet helyrehozni. Ebből az időszakból származik a mondás: „Amit régen a borral tettél, tedd a musttal!” Nem csak a bort ülepítjük, derítjük, tisztítjuk, hanem már a mustot is. Tiszta mustot erjesztve sokkal szebb borokat nyerünk. Az elmúlt 25 évben a legtöbb fejlesztésünk a szőlő feldolgozására és az erjesztés technológiájára irányult.

Négy-öt éve azonban már nálunk is eljött az ideje a szőlészeknek. A legjobb pincészetek borászati háttere ugyanis egyre kiegyensúlyozottabb. Pusztán a legmodernebb technológiával már nem lehetünk jobbak a többieknél. A minőségi különbséget már a gyümölcsben meg kell teremteni. Egyre inkább igaz lesz a szőlészek régi, a borászokat csúfoló mondása: „A minőséget mi teremtjük meg a szőlőben, ti borászok maximum megőrizhetitek, ha el nem rontjátok.”

A pincészetünk fejlődésének és az idők változásának következtében más-más területek és személyiségek kerülnek előtérbe az egyes időszakokban. Az utóbbi néhány évben nagyon fontossá váltak a szőlészek.

Szőlészet

Pincészetünknek évente 18-20 millió kiló szőlőre van szüksége, ami közel 2.000 hektár ültetvény termése, ennek zömét felvásárlással fedezzük. Ez igen nagy szám és nagy feladat, de az ország 60.000 hektáros szőlőfelületének csak kevesebb, mint 3%-a. A szőlő feldolgozása nagyjából fele-fele arányban a badacsonyi (Badacsonyörs) és az egri (Feldebrő) borvidéki birtokainkon történik. A szőlőalapanyag mennyiségi és minőségi biztosítása pincészetünk legfontosabb feladata. Ezért a nagyobb szőlőtermelőkkel, integrátorokkal Varga Péter tulajdonos és Csiszkó Gábor, a termelésért felelős ügyvezető is személyesen tartja a kapcsolatot.

Csiszkó Gábor szőlész-borász, közgazdász, 1994. év óta dolgozik a pincészetnél.

Szőlőbeszállítóinkkal hosszú távú megállapodások alapján dolgozunk, kölcsönösen egyeztetve a termelés feltételeit és a szőlő minőségi követelményeit. A badacsonyi, balatoni térségben nagyobb részben fehér szőlők állnak rendelkezésre, a legfontosabbak az olaszrizling, a szürkebarát és az irsai olivér, kékszőlőben a zweigelt, a merlot és a cabernet sauvignon. Az egri térségben főleg kékszőlőkkel foglalkozunk, a sokféle fajtából a kékfrankos közel a felét képviseli, a fehérszőlők közül a Debrői Hárslevelűt kell kiemelni.

Pincészetünk 180 hektár saját ültetvénnyel rendelkezik, ebből 55 hektár van az Egri borvidéken, a többi a Balatonnál, mintegy 100 hektár a badacsonyörsi telephelyünk térségében. Ezt a területet tartjuk egyedül saját művelésünkben Giczi Zsolt irányításával, aki 25 fővel és 3 traktorossal (ebből egy hidas traktor, illetve szőlőkombájn) rendelkezik az ültetvények kézi és gépi munkáihoz, illetve a szürethez.

Giczi Zsolt szőlészeti vezető. Szőlész-borász technikus, 1993 óta dolgozik a pincészetnél.

A többi ültetvényért úgynevezett „birtokgazdák”, az ültetvények közelében élő helyi vállalkozók felelnek: Aliga térségében Eiserle László és Horváth Csaba, az Egri borvidéken Szabó Zsolt és Kovács Krisztián munkáját kell dicsérnünk.

A saját ültetvények telepítésének, illetve már a területek kiválasztásának célja különleges minőségű szőlő előállítása volt, ami alapjául szolgálhat prémium bor készítésünknek. Céljainkat nem sikerült mindenhol sikeresen megvalósítani, de az ültetvények mintegy kétharmada különleges minőséget ad, ez alapozza meg nemzetközi borversenyeken való kiugróan sikeres szereplésünket.

Pincészetünk által feldolgozott szőlő tehát három részből áll össze: 100 hektár saját termelésű, 80 hektár saját területen termeltetett és mintegy 1.800 hektár integráltan vásárolt. Ennek a teljes rendszernek a működéséért és a szőlő minőségéért, valamint a Badacsonyörsön feldolgozott szőlő szüreti szervezéséért Varga Máté ágazatvezető a felelős, aki névrokonságban áll a tulajdonos Varga családdal. Ő vezette be ültetvényeinkben azokat az ismert, de Magyarországon még a mai napig is a szőlőültetvények zömében nem alkalmazott módszereket, mint a sorköztakarás és a lombtrágyázás.

  • Sorköztakarás. A szőlő élete már a talajban elkezdődik. A sorközökbe speciális magkeveréket vetünk, melyek javítják a talajéletet, ezzel a talaj tápanyagtartalmát. A talajt nem mossa le a víz, nem fúja el a szél és soha nincs sár, az ültetvény mindig megközelíthető.
  • Lombtrágyázás. Az évente 6-10 alkalommal szükséges vegyszeres permetezéskor, a kiszórt folyadékba olyan tápanyagokat oldhatunk, amelyek a lombon keresztül felszívódnak. A növények folyamatos ellenőrzése és főleg a levelek vegyi analízise alapján lehet eldönteni, hogy mire van szüksége a tőkéknek. A tápanyagok mellett úgynevezett kondicionáló szereket is alkalmazunk, amelyek növelik a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet és így csökkentik a vegyszerfelhasználást.

Máté szakmai projektvezetőként személyesen ellenőrzi a kísérleti ültetvényünkben folyó munkákat is. Pincészetünk konzorcium-vezetőként a Pécsi Kutatóintézettel közösen vesz részt egy államilag támogatott, négyéves, rezisztens szőlőkkel foglalkozó kutatási-fejlesztési programban. A kutatás célja a szőlő termesztésben az évi 6-10 permetezés 1-2-re való csökkentése környezetbarát vegyszerek használatával úgy, hogy közben a borok minősége emelkedjen.

Varga Máté ágazatvezető. Kertészmérnök, okleveles növényorvos, 2016 óta dolgozik a pincészetnél.

Kísérleti ültetvényünk létrehozásával az új utak keresésében szintet léptünk. Az üzemi ültetvényeinkben is folyamatosan próbálkozunk új módszerekkel, most azonban kialakulóban van egy 6,5 hektáros terület, ahol nincsenek konkrét gazdasági elvárások. Ha borászainknak sikerül megőrizni a kutatásokban megtalált új minőségi különbségeket, akkor sikereink folytatódni fognak.