Évek óta nagy hangsúlyt fektetünk szőlőterületeink fenntarthatóságának fokozására, melynek eredménye már Aranymetszés prémium borcsaládunk minőségében is megmutatkozik. Bár nem tervezzük minősített ökológiai szemléletben művelni ültetvényeinket, számos, az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett növénykondícionáló készítménnyel dolgozunk, így csökkenteni tudjuk a felhasznált növényvédőszerek mennyiségét. 2021. évtől olyan gombarezisztens szőlőfajták telepítésébe kezdtünk, melyek minimális növényvédelmi beavatkozással megvédhetőek, tovább csökkentve ezzel ökológiai lábnyomunkat. A projekt egy K+F pályázat keretében valósul meg, melynek végén még több, a termelésben is hasznos információval szolgálhatunk a szakma számára.
A környezetvédelem iránti fokozott társadalmi elvárás, a klímaváltozás negatív hatásai következtében egyre nagyobb kihívást jelent a szőlőültetvények védelme a kórokozókkal és kártevőkkel szemben, miközben az Európai Uniós és hazai jogszabályok folyamatosan szigorítják a növényvédőszerek felhasználását, és egyre kevesebb eszköz áll rendelkezésre a hatékony védekezéshez. Az egyik kiút a rezisztens szőlőfajták termelésbe való bevonása lehet.
Rezisztensek: olyan szőlőfajták, amelyek a főbb kórokozók ellen ellenállóak, ezért permetezésük egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben szükséges.
Költséghatékony és megbízható megoldást jelenthet az innovatív rezisztens szőlőfajták telepítése. Azért költséghatékony, mert a rezisztensek magas fokon ellenállnak a legfőbb betegségeknek, és csökkentett vagy akár vegyszermentes növényvédelem, illetve megfelelő növénykondicionálási technológia mellett nagy biztonsággal termeszthetőek.
A K+F projekt keretében a kutatóintézet kísérleti parcelláiban értékelt fajtákból - figyelembe véve pincészetünk szőlőterületeinek adottságait, termesztési céljait - kiválasztottuk átoltásra a rezisztens fajtákat. Ezzel a módszerrel biztosítjuk, hogy már a következő évben termést hozzanak, értékelhető alapanyagot szüreteljenek. Négy éven át vizsgáljuk a kísérleti fajtákat, mind termesztéstechnológiai szempontok, mind pedig borászati technológiai szempontok szerint és törekszünk nagyüzemi technológiai adaptációjukra, amelyek eredményei nemcsak a Varga Pincészetet, hanem a régió szőlészeit és borászait is támogatni fogja. A pályázat 2025 tavaszán zárul le, és a kutatási eredményeken felül új borászati termékek is kifejlesztésre kerülnek.
Nyitni az új fajták felé
A Varga Pincészet és a Pécsi Tudományegyetem által 2021-ben indított kutatás-fejlesztési projekt célja éppen ezeknek a fajtáknak és fajtajelölteknek a szőlészeti és borászati fajtaérték kutatása, valamint új termesztési technológiák fejlesztése, amelyek megfelelnek a mai kor kihívásainak.
Pincészetünk olyan magas minőségű innovatív rezisztens fajtákat keresett, amelyek képesek lehetnek a jövőben a fajtaválaszték bővítésére, akár egy Merlot, egy Pinot noir vagy egy Irsai Olivér fajta kiegészítésére esetleg helyettesítésére is. Mivel a Pécsi Kutatóintézetben már több, mint két évtizede folyik rezisztencia nemesítési tevékenység, adott volt, hogy innen válasszuk ki azokat a fajtákat, amelyekkel tovább lehet dolgozni. Meg is találtuk, amit kerestünk: három rezisztens szőlőfajtából létesítünk egy 6,5 ha-os ültetvényt a Balaton-felvidéken, amely számos információt ad majd a szőlőfajták helyi adaptációjáról, termesztés-technológiai értékeiről. Ez az ismeret pedig rendkívül hasznos lesz a szőlészetek és borászatok számára, a következő évek fajtaválasztásának és termékfejlesztésének segítésében.
Mely rezisztens fajtákat vontuk be a kutatásba? A kutatást három rezisztens fajtával kezdtük meg, ezek a Jázmin, a Pinot regina és a Merlin. Mindhárom fajta előnye, hogy magas fokú lisztharmat, peronoszpóra és botritisz rezisztenciával rendelkeznek.